Ierland
Bakermat van het Noord-Europees christendom
Ierland Huis voor de Pelgrim 10.jpg
Knock
Ierland Huis voor de Pelgrim 04.jpg
Op pad in Dublin

Programma 'Ontdek Ierland'


Ierland is machtig mooi. Het landschap, de cultuur, de eeuwenoude geschiedenis: er is veel te zien en te ontdekken. Enkele highlights uit onze rondreis door Ierland.


Pater Karel en Mount Argus

Directe aanleiding voor de reis door Ierland is de 10e verjaardag van de heiligverklaring van Pater Karel Houben. Deze passionist uit het Limburgse Munstergeleen woonde en werkte jarenlang in Dublin. Hij zette zich in voor de allerzwaksten. Hij troostte de armen en de zieken. 'Father Charles' was bij leven al een legende. In juni 2017 is het precies tien jaar geleden dat hij heilig werd verklaard. Tijdens de reis bezoeken we zijn graf in het klooster Mount Argus in Dublin.


Dublin

Als we toch in Dublin zijn, is het beslist de moeite waard om deze bruisende stad beter te leren kennen. De Ierse hoofdstad heeft veel gezichten. We verkennen het historische centrum met prachtige gebouwen en authentieke Middeleeuwse straatjes. Saint-Patrick's Cathedral is de grootste kerk van Ierland en de trots van Dublin. Dan is er de stad van de parken en musea. En natuurlijk slaan we het gastronomische Dublin niet over. De stad heeft veel gezellige restaurantjes en misschien wel de meeste pub's per inwoner dan waar ook ter wereld.


Clonmacnoise

Op zo'n anderhalf uur rijden van Dublin liggen - letterlijk in 'the middle of nowhere' - de resten van wat ooit een van de grootste religieuze centra van Europa was. De ruïnes van het klooster Clonmacnoise zijn een bezoek meer dan waard. Je waant je er even terug in de zesde eeuw. Langs de rivier de Shannon zien we een kathedraal, een toren, een rijke verzameling Keltische kruisen en maar liefst zeven kerken. De oudst bouwwerken dateren uit 545. Zijn grootste roem beleefde het klooster tussen de negende en de elfde eeuw.


Knock

In de zomer van 1879 zagen vijftien gelovigen in Knock tegen de muur van hun parochiekerk de beeltenis van Maria, Jozef, de evangelist Johannes, een altaar en het Lam Gods verschijnen. Sindsdien heeft de stad in het westen van Ierland zich ontwikkeld tot een belangrijke bedevaartplaats. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims hier naartoe. Tijdens onze reis sluiten wij ons hier bij aan.


Bunratty Castle and Folkpark

In het openluchtmuseum Bunratty Folk Park maken we kennis met het ouder Ierland. In het park is 19e-eeuwse Ierland zorgvuldig gereconstrueerd.


Croagh Patrick

De nationale heilige van Ierland is Saint Patrick. Op onze ontdekkingstocht door Ierland moeten we beslist even bij hem langs. Aan de voet van de berg Croagh Patrick is zijn beeld te vinden. De berg geldt als een heilige plek, omdat Sint Patrick hier in 441 veertig dagen en nachten biddend en vastend op de top zou hebben doorgebracht. Hij wordt gezien als dé missionaris die het Christendom naar Ierland heeft gebracht. Volgens de overlevering stichtte hij honderden kerken en deed hij tal van wonderen.


Connemara

Rokend turf, wuivend veengras, eeuwenoude stapelmuurtjes. Het groene Connemara heeft een ongerept, woest landschap met een mystieke sfeer. Het is er leeg. Hier en daar wat bergschapen. Veel water en de schoonste lucht van Europa. Of het door die lucht komt? Het ruige landschap? Of de afgezonderde ligging? Feit is dat het leven hier traditioneel is gebleven. Inclusief de taal. Connemara behoort tot de zogeheten Gaeltacht: de Iers sprekende regio's. Wie de magie van Ierland wil ontdekken, moet er geweest zijn.


Kylemore Abbey

Tijdens deze reis wisselen cultuur en bezinning elkaar op een natuurlijke manier af. In het hart van de Connemarabergen ligt de 19e-eeuwse Kylemore Abbey. Een stukje hemel op aarde in dit verder woeste landschap. De benedictijner abdij wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Onder meer vanwege de prachtige kerk in neogotische architectuur, de ommuurde Victoriaanse tuin en het traditioneel aardewerk.


De Burren

Schitterend gelegen aan de westkust van Ierland vinden we de kale kalksteenplateaus van de Burren. Bezaaid met keien. Achtergelaten door gletsjers in de IJstijd. Elk voorjaar barst De Burren open. Een adembenemende bloemenpracht verandert het onherbergzame landschap in kleurrijk schouwspel dat tot ver in de zomer voortduurt. Ierland op z'n mooist.


Cliffs of Moher

De hoogste klipkusten van Europa zijn te vinden in het graafschap Clare aan de Ierse westkust. De Cliffs of Moher bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer. De klippen rijzen vanaf 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 meter. De Cliffs of Moher behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van Ierland.


Vraag de uitgebreid brochure aan